piątek, 20 grudnia 2013

Projekt społeczny "Wyloguj się do życia"

Po wpisie informującym o telefonie zaufania dla osób uzależnionych behawioralnie, proponujemy poznanie zagrożeń jakie niesie ze sobą korzystanie z komputera i Internetu. 

Jak korzystanie z Internetu wpływa na twoje życie i wybory, których dokonujesz?

Internet i komputer nie powinny w nikim budzić negatywnych skojarzeń. Są elementem codzienności korzystamy z nich w celach prywatnych i służbowych. Ułatwiają wiele tak podstawowych czynności jak zakupy, płatności, planowanie podróży, czy szybki kontakt ze znajomymi. Swobodny i tani dostęp do sieci to już niemal standard. Niezbędność Internetu, ewidentne korzyści, jakie przynosi i fakt jego codziennej obecności w wielu aspektach życia usypiają czujność, tworząc iluzję całkowitego bezpieczeństwa. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń wynikających z niekontrolowanego używania Internetu i komputera. Wszystko to sprzyja rozwojowi uzależnienia, a każde uzależnienie jest równie niebezpieczne i prowadzi do utraty relacji, osamotnienia, smutku. Projekt "Wyloguj się do życia" chce zwrócić uwagę jak największej liczby osób na zagrożenia wynikające z nieograniczonego korzystania z komputera i zachęcić do szukania zdrowej równowagi między światem wirtualnym a realnym. Nie trzeba przecież całkowicie rezygnować z Internetu, by mieć wolność wyboru.

Prezentujemy poniżej film będący częścią projektu "Wyloguj się do życia". Fabuła oprawiona ekspresyjną, hiphopową ścieżką dźwiękową opowiada historię dwójki nastolatków  ludzi mających marzenia, zainteresowania, przeżywających przygody i pierwsze zauroczenie. Ich życie ma dwa, mocno skontrastowane oblicza  wirtualne i realne. Które z nich jest bardziej atrakcyjne?

Kimkolwiek jesteś – uczniem, studentem, rodzicem – oglądnij ten film! Jeśli potrzebujesz pomocy – zadzwoń 801 889 880.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze publikowane są po zatwierdzeniu. Jeżeli szukasz swojego komentarza lub odpowiedzi na niego, sprawdź czy wszystkie są wczytane - użyj polecenia "Wczytaj więcej".